Piwo Koźlak
Chmiel to nie jedyne, co w piwie istotne. To tylko jeden z wielu elementów. Dlatego w dobie zachwytu nad chmielem warto czasami przyjrzeć się piwom, które skupiają się bardziej na słodach.
Tak też zrobiliśmy i uwarzyliśmy naszego Koźlaka, czyli bocka. Piwo wyjątkowe o charakterystycznej rubinowej barwie i esencjonalnym karmelowo-chmielowym smaku. Trwała, drobnopęcherzykowa piana jest jasna i tylko lekko zabarwiona kolorem piwa. W aromacie oczywiście wyczuwalne nuty słodowe, które przypominają zapach ciemnego pieczywa. Poza tym delikatna śliwka i rodzynki. Wyraźne smaki słodowe są dobrze zbalansowane z goryczką.
Polska nazwa „koźlak” to tłumaczenie z niemieckiego, gdzie „bock” oznacza kozła. Samo słowo „bock” pochodzi od hanzeatyckiego miasta Einbeck w północnych Niemczech. To tam od XIII wieku warzono mocne piwo górnej fermentacji z użyciem słodu pszenicznego i słodu jęczmiennego. Prawie każdy mieszkaniec tego miasta był zaangażowany (pośrednio lub bezpośrednio) w piwowarstwo. Do jakości piwa przywiązywano ogromną wagę, dlatego zawsze przed sprzedażą piwo było degustowane. To, które nie przeszło „kontroli”, było zwyczajne wylewane. Tak dobra i wyrównana jakość zdobyła rozgłos i popularność poza krajem.
Koźlaka warzymy od 2003 roku.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs wędzonych i grillowanych oraz do salami. Tworzy świetne połączenie z wszelkimi serami: pleśniowymi, zapiekanymi, smażonymi. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów i lodów.
Serwować w szklance typu tulipan w temperaturze 12-14°C.
Nagrody
Srebrny medal w kategorii ciemny mocny lager dla piwa Koźlak w konkursie Good Beer 2023
Srebrny medal dla Koźlaka w kategorii Koźlak podczas Poznańskich Targów Piwnych 2023.
3 miejsce w kategorii „Tradycyjny Bock Niemiecki” na 8. konkursie New York International Beer Competition (NYIBC) w Stanach Zjednoczonych w 2019 r.
Złoty medal w 10 edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych w swojej kategorii w 2016 r.
III miejsce dla piwa Koźlak w kategorii Piwa w stylu Bock/Koźlak o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato w Konsumenckim Konkursie Piw Chmielaki Krasnostawskie 2015
Koźlak Piwem Roku 2011 w kategorii piw ciemnych dolnej fermentacji
Najlepsze Polskie Piwo Ciemne (dolnej fermentacji) – pow. 13 blg. wg Browar.biz w latach 2006, 2009
Piwo Roku 2006, 2007, 2008, 2009 w plebiscycie portalu Browar.biz
W 2005 roku Koźlak i Piwo Żywe jako pierwsze w Polsce piwa otrzymują znaki Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Składniki |
woda z własnych ujęć głębinowych; słody jęczmienne jasne i karmelowy; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji |
Metoda warzenia | dolna fermentacja; długie leżakowanie |
Pasteryzacja | tak |
Styl | bock |
Kolor | rubinowy |
Termin przydatności do spożycia | 270 dni |
Ekstrakt | 15,1% |
Zawartość alkoholu | 6,5% |
Opakowanie: Należy podawać w: