Piwo Koźlak

Chmiel to nie jedyne, co w piwie istotne. To tylko jeden z wielu elementów. Dlatego w dobie zachwytu nad chmielem warto czasami przyjrzeć się piwom, które skupiają się bardziej na słodach.

Tak też zrobiliśmy i uwarzyliśmy naszego Koźlaka, czyli bocka. Piwo wyjątkowe o charakterystycznej rubinowej barwie i esencjonalnym karmelowo-chmielowym smaku. Trwała, drobnopęcherzykowa piana jest jasna i tylko lekko zabarwiona kolorem piwa. W aromacie oczywiście wyczuwalne nuty słodowe, które przypominają zapach ciemnego pieczywa. Poza tym delikatna śliwka i rodzynki. Wyraźne smaki słodowe są dobrze zbalansowane z goryczką.

Polska nazwa „koźlak” to tłumaczenie z niemieckiego, gdzie „bock” oznacza kozła. Samo słowo „bock” pochodzi od hanzeatyckiego miasta Einbeck w północnych Niemczech. To tam od XIII wieku warzono mocne piwo górnej fermentacji z użyciem słodu pszenicznego i słodu jęczmiennego. Prawie każdy mieszkaniec tego miasta był zaangażowany (pośrednio lub bezpośrednio) w piwowarstwo. Do jakości piwa przywiązywano ogromną wagę, dlatego zawsze przed sprzedażą piwo było degustowane. To, które nie przeszło „kontroli”, było zwyczajne wylewane. Tak dobra i wyrównana jakość zdobyła rozgłos i popularność poza krajem.

Koźlaka warzymy od 2003 roku.

Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs wędzonych i grillowanych oraz do salami. Tworzy świetne połączenie z wszelkimi serami: pleśniowymi, zapiekanymi, smażonymi. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów i lodów.

Serwować w szklance typu tulipan w temperaturze 12-14°C.

Koźlaki Bielkowskie 2012

Składniki

woda z własnych ujęć głębinowych; słody jęczmienne jasne i karmelowy; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia dolna fermentacja; długie leżakowanie
Pasteryzacja tak
Styl bock
Kolor rubinowy
Termin przydatności do spożycia 270 dni
Ekstrakt 15,1%
Zawartość alkoholu 6,5%

Opakowanie:                                           Należy podawać w: