Z dumą informujemy, że 4 z naszych ubiegłorocznych nowości znalazły się w czołówce Plebiscytu organizowanego przez największy portal miłośników piwa Browar.biz
Plebiscyt przeprowadzono po raz trzynasty. W tym roku do konkursu zgłoszono 1252 ubiegłorocznych nowości, łącznie ze 153 browarów. Przy tak dużej konkurencji, zajęcie 4 miejsc w pierwszej dziesiątce, przez piwa z naszej nowej serii, cieszy szczególnie.
Seria Po Godzinach to autorskie interpretacje wybranych stylów piwnych. Każdy prezentowany styl warzony jest w ilości 200 hektolitrów.
Wśród laureatów plebiscytu znalazły się: Koźlak Pszeniczny, AIPA, Marcowe oraz Cherry Milk Stout.
Koźlak Pszeniczny trafił na rynek jako pierwszy. To niefiltrowane, naturalnie mętne piwo górnej fermentacji, które łączy cechy rozgrzewającego koźlaka i letniego orzeźwienia, znanego z piw pszenicznych. W smaku występują typowe dla koźlaka nuty karmelu, suszonych śliwek i rodzynek oraz charakterystyczne dla piw pszenicznych aromaty goździków i bananów.
American Indian Pale Ale to była jedna z najbardziej wyczekiwanych propozycji wielbicieli piw Browaru Amber. Doświadczeni piwowarzy browaru długo opracowywali własną recepturę, wybierając najlepsze składniki i komponując je w odpowiednich proporcjach.
Marcowe. To bawarski styl piwa, którego nazwa pochodzi od miesiąca, w którym w Średniowieczu warzono ten wyjątkowy trunek. Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało na warzenie piwa tylko od 29 września do 23 kwietnia. Później było zbyt gorąco, by fermentacja przebiegała prawidłowo. Ostatnie zapasy Marcowego oraz innych piw wypijano podczas Oktoberfest – na przełomie września i października, stąd piwo Marcowe znane jest też jako Oktoberfestbier.
Cherry Milk Stout to treściwe piwo o wybornym wiśniowym aromacie. Jest gęste i wyraziste. Charakterystyczne dla stylu Milk Stout jest dodanie na etapie warzenia cukru mlecznego – laktozy. Naturalny sok z wiśni mieszany z piwem na etapie leżakowania, to dzięki temu smaki doskonale łączą się, tworząc wyjątkową kompozycję.
Dziękujemy za docenienie naszej pracy.
Wyczekujcie kolejnych nowości. Już warzymy!
22 listopada 2024
15 listopada 2024
29 października 2024