Biuro Prasowe
Komunikaty prasowe
Czarny jak stout
Najciemniejsze piwo w historii naszego browaru i dziesiąty styl w serii Po Godzinach. Zapraszamy do sklepów.
Stout to naturalny następca porteru i wynik eksperymentów piwowarów ze słodami palonymi około XVIII wieku w Wielkiej Brytanii. Obydwa gatunki są ze sobą silnie związane – niegdyś były popularnymi napojami klasy robotniczej, obecnie (poza Irlandią) warzone niezwykle rzadko.
Goryczkowo-słodkie, wytrawne i wyraźne w smaku piwo, o legendarnej pianie i niskiej zawartości alkoholu.
Kiedyś stouty pijano przede wszystkim, by zaspokoić pragnienie, obecnie najczęściej traktowane są jak piwa deserowe. Doskonale komponują się ze słodkimi potrawami, szczególnie z dodatkiem czekolady.
Za niezwykle ciemną, prawie czarną barwę stouta odpowiada jęczmień palony w bardzo wysokiej temperaturze. Jego dodatek nadaje stoutom nie tylko szczególnego koloru, ale również charakterystycznej goryczki.
Nasi piwowarzy opracowali swoją własną recepturę opartą na wodzie z ujęć głębinowych Browaru Amber oraz chmielach z polskich upraw.
Smakuj najczarniejsze piwo w historii Browaru Amber.
Profil aromatyczny: kawa, palone zboże
Smak: wytrawny, kawowy, gorzka czekolada
Barwa: głęboka czerń, gęsta kremowa piana
Temperatura serwowania: 8-10°C
Rodzaj fermentacji: górna
Pasteryzacja: tak
Piwo niefiltrowane
Alkohol 4,6%
Ekstrakt 12,2%
Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słody: jasny, karmelowy barwiący; jęczmień palony; chmiele z polskich upraw: marynka, lubelski, sybilla; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.
-
Po Godzinach StoutZapisz