Amber Pils
Tradycyjne i mocno nachmielone piwo. Jasny i klarowny Pils, który zachwyca wyjątkowym aromatem. Chmielony na zimno polskimi chmielami.
Wielbiciele chmielowej goryczki zachwycą się jego aromatem i smakiem. Jak wszystkie nasze piwa, Amber Pils warzymy tylko z naturalnych składników. Przyprawiamy go aż czterema rodzajami krajowych chmieli. Lubelski to najsłynniejszy polski chmiel. Jego aromatyczna odmiana nadaje piwu czysty chmielowy zapach. Aromat chmieli Marynka i Puławskiego uzupełniają delikatne nuty ziołowe, cytrusowe i żywiczne. Sybilla to szlachetna polska odmiana świetnie sprawdzająca się w lagerach i pilsach. Odpowiednie proporcje najlepszych składników odpowiadają za harmonię smaku i aromatu, a wyważona goryczka przyjemnie orzeźwia.
Nazwa stylu pils wywodzi się od czeskiego miasta Pilzno, które rozpoczęło warzenie piw ok. 1295 roku. Do XIX wieku były to piwa górnej fermentacji.
Charakterystyczne dla stylu pils drożdże dolnej fermentacji pojawiły się dopiero w XIX wieku. W 1842 roku w browarze miejskim nowy bawarski piwowar Josef Groll zmienił recepturę powstającego tam piwa. Podczas warzenia dodawano do niego jasny słód suszony w niskiej temperaturze. Później słód ten nazwano pilzneńskim. Tak powstała receptura pierwszego w historii pilsa, czyli idealnie klarownego, jasnego piwa.
Naszego Pilsa warzymy od 2013 roku.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs wędzonych i grillowanych oraz do salami. Tworzy świetne połączenie z wszelkimi serami: pleśniowymi, zapiekanymi, smażonymi.
Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.
Nagrody
2018: Złoty Medal dla piwa Pils w kategorii Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato w Konsumenckim Konkursie Piw Chmielaki Krasnostawskie
2022: Złoty Medal dla piwa Amber PILS w kategorii Pils (Bohemian Style), Meininger’s International Craft Beer Award
2022: Wyróżnienie Pils (Bohemian) roku 2022 dla piwa Amber Pils, Meininger’s International Craft Beer Award
2022: Srebrny medal dla piwa Amber Pils Chmielowy w kategorii Classic Pilsener, World Beer Awards
Składniki |
woda z własnych ujęć głębinowych; słód jęczmienny jasny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji |
Metoda warzenia | tradycyjna; dolna fermentacja |
Pasteryzacja | tak |
Styl | pils |
Kolor | jasny słomkowy |
Termin przydatności do spożycia | 270 dni |
Ekstrakt | 11,3% |
Zawartość alkoholu | 5,0% |
Opakowanie: Należy podawać: