Kurczak w piwie na słodko

Składniki:
– kurze udka
– kilka małych ziemniaczków
– butelka piwa Pszeniczniak
– szklanka bulionu
– kilka suszonych śliwek
– liść laurowy
Sposób przygotowania:
Udka obsmażyć na patelni, ziemniaczki przekroić na połowy, mięso i ziemniaki lekko natrzeć solą, ułożyć w brytfannie lub innym naczyniu do zapiekania, włożyć suszone śliwki (solidną garść), zalać piwem, wetknąć listek laurowy, ziele angielskie i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C), piec 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Sos zlać do rondelka, wybrać wszystkie śliwki i dodać pół łyżeczki oregano, zmiażdżonej kolendry, dwie szczypty gałki, parę zmiażdżonych ziarenek pieprzu zielonego i nieco soli. Na małym ogniu gotować przez kilka chwil, aż smaki się połączą. Śliwki można zmiksować na gładko, lub rozgnieść  widelcem. Sos powinien być lekko słodki od śliwek, ale też lekko słonawy. Można go zaciągnąć odrobiną mąki, jeśli trzeba, choć śliwki z reguły zagęszczają go już dostatecznie.