Uwarzyliśmy pierwsze w tym roku piwo z rzemieślniczej serii Po Godzinach. To już dziesiąty styl piwa w kolekcji i jeden z najbardziej niezwykłych gatunków piwa na świecie.
Barley Wine to styl piwa, który łączy cechy charakterystyczne zarówno dla wina jak i piwa, dlatego zwane jest również “winem jęczmiennym” (dosłowne tłumaczenie).
Premierę tego piwa zaplanowaliśmy na pierwsza połowę lutego nie bez przypadku. Jest to piwo rozgrzewające, aromatyczne, o wysokiej, porównywalnej z winem, zawartości alkoholu.
Gatunek piwa Barley Wine wywodzi się ze starożytnej Grecji, jednak w tamtych czasach do jego wytwarzania nie wykorzystywano chmielu. Ten pojawił się na liście składników około roku 1870 w Anglii. Intencją twórców było zaoferowanie konsumentom piwa, które mogłoby konkurować z winem.
Niezwykły, pełny smak Barley Wine zawdzięcza specjalnym szczepom drożdży górnej fermentacji, mieszance słodów, kombinacji polskich i amerykańskich odmian chmielu. Swoją unikalność zyskuje również za sprawą bardzo długiego procesu leżakowania.
Barley Wine jest piwem poszukiwanym przez wymagających piwoszy. Niszowy gatunek, który w Polsce zyskuje popularność od niedawna. Niewiele browarów podejmuje się wyzwania uwarzenia tego wymagającego stylu.
Profil Aromatyczny: rodzynki, owoce, nuty winne, porto, karmel, słód
Smak: pełny, treściwy, słodowy, delikatna goryczka chmielowa
Barwa: rubinowa
Temperatura serwowania 12-14° C
Rodzaj fermentacji : górna
Pasteryzacja: tak
Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słody: pale ale, melanoidynowy mela red alder, pilzneński; chmiele: sybilla (PL), marynka (PL), mosaic (USA), drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.
Zawartość alkoholu 10%
Ekstrakt: 22%
22 listopada 2024
15 listopada 2024
29 października 2024