Klasyczny Stout powraca!
To ciemne, stosunkowo lekkie piwo górnej fermentacji trafi do Was miesiąc przed Dniem Świętego Patryka.
Wyróżnia się bardzo ciemną barwą i dorodną, długo utrzymującą się pianą w kolorze kajmaku. W aromacie czuć nuty kawy, ciemnego karmelu, palone, delikatnie czekoladowe. Jednak najważniejszy jest smak. Choć jest to piwo z solidnym ciałem, jest zaskakująco orzeźwiające ze względu na idealnie zbalansowaną goryczkę. Warzy się je z niesłodowanego palonego jęczmienia, co wyróżnia ten styl od porterów. Z czasem powstały dziesiątki podgatunków stouta, w tym Irish Stout, określany również jako dry (wytrawny), lub po prostu stout, który dziś jest jego najbardziej znaną wersją i ten właśnie styl prezentujemy.
To narodowa duma i piwo pierwszego wyboru w Irlandii. Dzień Świętego Patryka już niedługo. To właśnie wtedy możemy skosztować zwyczaju wrzucania koniczyny na dno szklanki ze stoutem. Jeśli wznoszący toast wypije całe piwo a liść pozostanie na dnie, wyrzuca go za plecy na szczęście. Pamiętajmy o tym zwyczaju za miesiąc i bawmy się!
Alk. 4,6%
Ekst. 12,1% wag