Biuro Prasowe

Komunikaty prasowe

Double India Pale Ale

Nowa DIPA w serii Po Godzinach to mocna i zdecydowanie bardziej nachmielona wersja tradycyjnego India Pale Ale. Intensywna w każdym aspekcie.

DIPA to amerykańska odpowiedź na potrzebę istnienia stylu bardzo chmielowego. Dwa, a czasami trzy razy więcej chmielu niż zazwyczaj, ale także więcej słodu dla balansu. W efekcie mamy piwo z wyraźnymi nutami chmielowymi, słodową głębią i stosunkowo wysoką zawartością alkoholu.

Mówi się, że o double IPA po raz pierwszy usłyszano w 1994 roku. Vinnie Cilurzo, właściciel browaru Russian River w Stanach Zjednoczonych, warzył swoje pierwsze piwo. Wielce go to stresowało i bardzo chciał przykryć wszelkie posmaki i nie do końca właściwe aromaty. Dlatego zdecydowanie zwiększył ilość chmielu oraz słodu. Ta partia o nieco przypadkowej recepturze okazała się być świetnym i mocnym piwem dzisiaj znanym jako DIPA.

DIPA Po Godzinach to aż 6 odmian chmieli o amerykańskich i angielskich rodowodach:

Sabro (USA) charakteryzuje się wyjątkowo intensywną i złożoną mieszanką aromatów owocowo-cytrusowych. Chinook (USA) to odmiana delikatnie ziołowa z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem. Columbus (USA) o cytrusowym, korzennym aromacie. Aromatyczny Cascade (USA) o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. East Kent Goldings (UK) król angielskich chmieli nadający wspaniały aromat. Wreszcie Centennial (USA) o niewiarygodnych aromatach cytrusowych.

Dla tych, którzy cenią sobie chmielową gorycz i wyrazisty smak, to styl obowiązkowy.

______________

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słód Pale Ale; słód jasny pilzneński; chmiel Sabro, Chinook, Columbus, Cascade, East Kent Goldings, Centennial; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.

Piwo jasne górnej fermentacji chmielone na zimno, niefiltrowane, pasteryzowane. Styl DIPA.

Alk. 7,5% obj.; ekstrakt 18,1% obj.

Wróć