Złote Lwy
Złote Lwy warzymy tradycyjną metodą z wykorzystaniem słodu jęczmiennego, wody z własnych ujęć głębinowych i wyselekcjonowanych chmieli (w tym IUNGA). Piwo o jasnobursztynowej barwie oraz bogatym bukiecie aromatów. W smaku na pierwszy plan wysuwają się nuty goryczkowo-słodowe. Ten klasyczny styl od lat cieszy się niezmienną popularnością. Naszym założeniem było stworzenie perfekcyjnego, gdańskiego lagera.
Najpopularniejszy rodzaj piwa dolnej fermentacji na świecie w tradycyjnej, gdańskiej odsłonie. Historia lagera sięga średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. W języku niemieckim słowo „Lagerung” oznacza leżakowanie. W średniowieczu piwo „lagerowano” w chłodnych miejscach, np. w jaskiniach. W XIX wieku, czyli przed pojawieniem się odpowiednich lodówek, niemieccy piwowarzy wykopywali piwnice specjalnie do leżakowania piwa. Napełniali je lodem z pobliskich jezior i rzek, co pozwalało na chłodzenie piwa latem (również z tego względu, że przez długi czas warzenie piwa latem było zabronione w większości kraju). Rozpowszechnienie lagera jest mocno powiązane z rozwojem chłodnictwa. Dzięki temu można było go warzyć przez cały rok w większej ilości miejsc.
Złote Lwy warzymy od 2007 roku. Piwo powstaje metodą tradycyjnego warzenia. W procesie warzenia wykorzystujemy jedynie najwyższej jakości słód jęczmienny, selekcjonowane chmiele (w tym IUNGA) i wodę z własnych ujęć głębinowych.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonego mięsa i serów. Pasuje do orzechów i bakalii.
Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.
Składniki |
woda z własnych ujęć głębinowych; słody jęczmienne jasne i ciemne; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji |
Metoda warzenia |
tradycyjna; dolna fermentacja; długie leżakowanie |
Pasteryzacja | tak |
Styl | jasny lager |
Kolor | jasnobursztynowy |
Termin przydatności do spożycia | 270 dni |
Ekstrakt | 12,2% |
Zawartość alkoholu | 5,6% |
Opakowanie: Należy podawać w: