Przepisy
Pyszne kąski z kurczaka w cieście piwnym
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
szklanka piwa Pszeniczniak
1 jajko
szklanka mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
podwójna pierś z kurczaka
szklanka piwa Pszeniczniak
1 jajko
szklanka mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną soli, dolewamy powoli piwo, aż do uzyskania konsystencji trochę bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe. Pierś kroimy na nieduże kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą, a następnie obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną soli, dolewamy powoli piwo, aż do uzyskania konsystencji trochę bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe. Pierś kroimy na nieduże kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą, a następnie obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z frytkami oraz sałatką:
Składniki na sałatkę:
– pól puszki kukurydzy
– mała cebula
– pół czerwonej papryki
– 2 nieduże ogórki kiszone lub małosolne
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– pól puszki kukurydzy
– mała cebula
– pół czerwonej papryki
– 2 nieduże ogórki kiszone lub małosolne
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania sałatki:
Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy razem z odsączoną kukurydzą i jogurtem, a następnie doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo soczysta i doskonale uzupełnia danie!
Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy razem z odsączoną kukurydzą i jogurtem, a następnie doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo soczysta i doskonale uzupełnia danie!